sobota, 16 listopada 2013

Biscotti




Kiedyś, kiedy po raz pierwszy je zobaczyłam pomyślałam sobie, że to jakaś wysuszona skórka od chleba z rodzynkami. Potem coraz częściej widywałam je w jakiś programach i blogach kulinarnych i postanowiłam, że ja też spróbuję. Ta "wysuszona skórka" okazała się pysznymi, włoskimi ciastkami, czyli Biscotti! 
Najlepiej smakują, kiedy zanurzymy je w filiżance czarnej, mocnej kawy ;-) 


składniki:
1,5 szklanki mąki razowej
pół szklanki cukru pudru 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
pół szklanki żurawiny 
pół szklanki migdałów 
skóra z pomarańczy 

W misce umieszczamy jajka i ubiajmy do czasu aż powstanie z nich biała, puszysta masa. Następnie dodajemy cukier puder i mieszamy składniki przed około 10 minut. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i stopniowo mąkę. Kiedy wymieszamy wszystkie składniki masa będzie bardzo gęsta. Na koniec wrzucamy pokrojone migdały i żurawinę. Składniki łączymy i całą masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Mokrymi rękami formujemy placek o grubości 2,5 cm(patrz zdjęcie).
Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po uływie tego czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Następnie nożem do pieczywa kroimy ciasto w paski. Układamy na blaszce wyłożonej nowym papierem i pieczemy jeszcze przez 5 minut aż się wysuszą i przyrumienią.
Przechowujemy szczelnie w pudełeczku lub słoiku.

smacznego ;-)




niedziela, 3 listopada 2013

pomysł na śniadanie- domowa granola


Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy są takimi miłośnikami zwykłych, górskich płatków owsianych jak ja i dzisiejszy post przygotowałam właśnie z myślą o takich osobach ;-) Domowa granola, to  zdrowe, słodkie i chrupiące płatki z różnymi dodatkami, które świetnie nadają się na śniadanie! Bardzo dobrze smakują z mlekiem, jogurtem, owocami lub jako przekąska. Możecie ją zrobić w wersji czekoladowej lub zwykłej i dodać do niej ulubionych orzechów czy suszonych owoców. 
Moja wersja jest czekoladowa z dodatkiem kokosu, migdałów i orzechów laskowych. Granola ma jeszcze jedną, ogromną zaletę- raz przygotowana  i przechowywana w słoiczku wystarczy Wam na bardzo długo ;-)

miłej niedzieli! 

SKŁADNIKI:
3,5 szklanki płatków owsianych górskich 
szklanka wiórków kokosowych
szklanka migdałów
pół szklanki orzechów laskowych 
1/4 szklanki oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
3/4 szklanki miodu
3 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao
łyczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli 

W dużej misce mieszamy płatki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i sól.
W osobnej misce łączymy olej, miód, cukier, kakao, ekstrakt z wanilii. Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Granolę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 10 minut, po tym czasie powinniśmy przemieszać granolę i następnie pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Musimy uważać i pilnować granoli, bo bardzo lubi się przypalać. 
Kiedy wystygnie przesypujemy ją do słoika. 

smacznego! ;-)