piątek, 6 grudnia 2013

pierniczki katarzynki

witajcie w grudniu!

Niestety ostatnio brak czasu uniemożliwił mi publikowanie postów, ale już nadrabiam zaległości i zabieram się do pisania. 



Dziś mam dla Was Katarzynki - ulubione pierniki mojej mamy. Jeżeli jesteście fanami pierników i niezbyt słodkich wypieków, to zdecydowanie jest to przepis dla Was. Niestety musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ po upieczeniu musimy je szczelnie zamknąć i odłożyć do czasu aż zmiękną. 
Przepis pochodzi z mojewypieki.com 


SKŁADNIKI:
-200g miodu 
-1 łyżka kakao
-100g cukru pudru 
-1 jajko
-400g mąki pszennej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka przypraw korzennych 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść (ciasto będzie dosyć twarde).
Na opruszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrawać ciastka. Pierniki układamy na natłuszczonej i opruszonej mąką blaszce i każdy pierniczek smarujemy wodą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przekładamy katarzynki na kratkę i czekamy aż wystygną. Następnie przekładamy je do szczelnego pojemnika i czekamy aż zmiękną. 


smacznego! ;-)