wtorek, 8 października 2013

masło orzechowe



Masło orzechowe, to chyba moja największa słabość. Najlepiej smakuje wyjadane prosto ze słoika, tylko w moim przypadku nigdy nie kończy się to na jednej łyżeczce. Niestety masła, które są dostępne w sklepach pozostawiają wiele do życzenia. Spotkałam się ostatnio z takim, gdzie orzechy stanowiły tylko 60% całego składu, a pozostałe 40% to cukier, utwardzony tłuszcz roślinny, sól, dekstroza i inne niezdrowe składniki. Oczywiście możemy też znaleźć takie, gdzie orzechy stanowią ponad 90% składu, ale niestety i one nie są wolne od dodatków. Dlatego najlepiej masło orzechowe zrobić samemu w domu! Smakiem w ogóle nie odbiega od tego kupionego w sklepie, a na pewno jest o wiele zdrowsze. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a jedyny składnik, którego użyjemy to orzechy. Dodawanie tłuszczu, czy oleju uważam za zupełnie niepotrzebne, bo orzechy mają go wystarczająco dużo w sobie. Ewentualnie, jeżeli chcecie by Wasze masło miało bardziej wyrazisty smak, dodajcie trochę soli.

składniki na jeden słoiczek:
0,5kg orzeszków ziemnych w skorupkach (około 100g bez łupinek)
szczypta soli

sposób przygotowania: 
Orzeszki obieramy z łupinek, umieszczamy na patelni i prażymy około 5 minut. Bardzo łatwo jest przypalić orzechy, dlatego musimy bardzo uważać i lepiej od nich nie odchodzić. 
Uprażone orzechy wrzucamy do wysokiego i w miarę wąskiego naczynia i mielimy blenderem. Robimy to dosyć długo, mniej więcej 6 minut. Proponuję robić chwilę przerwy, żeby nie wykończyć blendera. Orzechy w pierwszych minutach będą tylko rozdrobione, potem zaczną wydzielać olej i będą przypominały mokry piach, a na samym końcu przybiorą kremową postać. Wymaga to od nas trochę cierpliwości, ale naprawdę warto!

Masło orzechowe możemy robić za pomocą zwykłej końcówki od blendera, lub za pomocą nożyków (zdjęcie poniżej). 







11 komentarzy:

  1. Domowe masło orzechowe jest najlepsze na świecie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś sama takie masło i faktycznie: nie jest to trudne, a efekt bardzo smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamo! mam nadzieje, ze się podzielisz!<3
    agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło pięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze lepiej zrobić w domu! a u mnie nerkowcowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie muszę wypróbować ;) ponoć migdałowe i sezamowe też są bardzo dobre.

      Usuń
  6. tak zwana zdrowa pycha!;)))
    m

    OdpowiedzUsuń
  7. W życiu nie pomyślałabym, że orzechy same w sobie mają tyle oleju, że można z nich bez dodatkowych składników zrobić takie smakowite masło! Super przepis.
    Ksenia

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja polecam tosty z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wystarczy jeden składnik i takie pyszności wychodzą :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń