sobota, 26 października 2013

bułeczki cynamonowe



Bułeczki cynamonowe, to obowiązkowy wypiek jesienią. Smakują rewelacyjne, ale to nie jedzenie jest najprzyjemniejsze, tylko moment pieczenia i zapach, który unosi się wtedy w domu. Mimo tego, że ciasto drożdżowe jest najbardziej humorzastym i kapryśnym jakie znam, to bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu! ;-)


SKŁADNIKI:
Zaczyn:
-50g świeżych drożdży
-szklanka mleka 
-łyżka maki pszennej pełnoziarnistej
-2/3 szklanki cukru

Ciasto:
-4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 
-1/3 szklanki oleju 
-szczypta soli

Wypełnienie
- 100g orzechów laskowych
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyzki oleju 

PRZYGOTOWANIE:
Pieczenie bułeczek zaczynamy od przygotowania zaczynu. 
W misce umieszczam pokruszone drożdże z cukrem. Czekamy chwilkę aż drożdże zaczną się rozpuszczać, następnie wlewamy do nich szklankę ciepłego mleka i łyżkę maki. Mieszam wszystko dokładnie. Zaczyn nie powinien mieć grudek. Na sam koniec posypujemy jego wierzch łyżką mąki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
W osobnej, dużej misce umieszczamy 4 szklanki mąki, olej i sól. Następnie wlewam zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiam. Ciasto powinno odchodzić od rak. 
Na koniec jego wierzch posypujemy 2 łyżkami mąki, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny. 

Siekamy orzechy laskowe i łączymy cukier z cynamonem.
Posypujemy mąką stolnicę, następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 25x40cm. Wierzch ciasta smarujemy olejem, posypujemy cukrem z cynamonem i posiekanymi orzechami. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy je na około 7 kawałków i wkładamy je do wyłożonej papierem tortownicy. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 30/40 minut. 

Smacznego! 





4 komentarze:

  1. nawet nie wiesz jak się cieszę, że widzę tu ten przepis :) bardzo chciałam zrobić te bułeczki właśnie tej jesieni, i mimo iż mam już sporo inspiracji, to super, że i tu mogę po nią zasięgnąć ! są znakomite :) na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, musiały smakować bosko! A zapach z pewnością bym wręcz obezwładniający :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe, jeszcze ciepłe i pachnące - przepyszne! :)))
    m

    OdpowiedzUsuń
  4. Cinnabon może się schować.
    Looks extraordinary! <3
    agnieszka

    OdpowiedzUsuń