Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy są takimi miłośnikami zwykłych, górskich płatków owsianych jak ja i dzisiejszy post przygotowałam właśnie z myślą o takich osobach ;-) Domowa granola, to zdrowe, słodkie i chrupiące płatki z różnymi dodatkami, które świetnie nadają się na śniadanie! Bardzo dobrze smakują z mlekiem, jogurtem, owocami lub jako przekąska. Możecie ją zrobić w wersji czekoladowej lub zwykłej i dodać do niej ulubionych orzechów czy suszonych owoców.
Moja wersja jest czekoladowa z dodatkiem kokosu, migdałów i orzechów laskowych. Granola ma jeszcze jedną, ogromną zaletę- raz przygotowana i przechowywana w słoiczku wystarczy Wam na bardzo długo ;-)
miłej niedzieli!
SKŁADNIKI:
3,5 szklanki płatków owsianych górskich
szklanka wiórków kokosowych
szklanka migdałów
pół szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
3/4 szklanki miodu
3 łyżki brązowego cukru
1/3 szklanki ciemnego kakao
łyczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
W dużej misce mieszamy płatki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i sól.
W osobnej misce łączymy olej, miód, cukier, kakao, ekstrakt z wanilii. Składniki mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Granolę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez 10 minut, po tym czasie powinniśmy przemieszać granolę i następnie pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Musimy uważać i pilnować granoli, bo bardzo lubi się przypalać.
Kiedy wystygnie przesypujemy ją do słoika.
smacznego! ;-)
chyba już wiem, co zjem jutro na śniadanie! ; -)
OdpowiedzUsuń+ śliczna miska!
no nareszcie :)
OdpowiedzUsuńJeszce tylko kupić olej kokosowy i do dzieła.
domowa granola, to jest to! :)
OdpowiedzUsuńobłędnie czekoladowa, do tego z kokosową nutką ! domowa z całą pewnością zdrowsza i jeszcze pyszniejsza :)
OdpowiedzUsuńdelicious & healthy ;)))
OdpowiedzUsuńm