Ciastka, które można jeść bez większych wyrzutów sumienia? Ciastka owsiane! Ich skład, to przede wszystkim górskie płatki owsiane* i mąka razowa. Dla lepszego smaku możecie dodać orzechy, takie jakie lubicie, czekoladę lub suszone owoce. Ja postawiłam na orzechy laskowe i gorzką czekoldę pokrojoną w kostkę, bo taki smak przypomina mi moje ulubione pieguski ;-) Przechowywane w słoiczku lub pudełku bardzo długo zachowują świeżość, a ich przygotowanie to zaledwie 20 minut.
*PŁATKI OWSIANE- mają tyle dobroczynnych właściwości, że postanowiłam poświęcić im osobny post, na który zapraszam Was już jutro!
SKŁADNIKI:
110g masła w temperaturze pokojowej
110g mąki pszennej razowej
150g brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
180g płatków owsianych górskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z sodą, solą i cynamonem.
W osobnej misce masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i esencję waniliową dalej ucierając. Do tak przygotowanej masy wsypuję mąkę z przyprawami i mieszam do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Na koniec dodaję płatki, orzechy i posiekaną w kostkę czekoladę.
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Z masy formuję kulki wielkości orzechów włoskich, umieszczam je na blaszce i spłaszczam.
Piekę około 10 minut.
są przepyszne! :)))
OdpowiedzUsuńm
lubię owsiane ciacha i sama ostatnio robiłam bardzo podobne do tych ;) pyszne, do kawy idealne ;D
OdpowiedzUsuńjadłam, made my day! jedno dałam tacie, ale zabrała mu mama i sama zjadła! ;-))
OdpowiedzUsuńagnieszka
Wspaniałe, uwielbiam! Zrobiłam z migdałami i nie mogę się oderwać!
OdpowiedzUsuńIdealne na jesienną pogodę
w takim razie następnym razem robię z migdałami ;-)
Usuńpozdrawiam!