Kilka postów wcześniej wspomniałam Wam, że uwielbiam kuchnię włoską. I skoro przedstawiłam już Wam mój ulubiony przepis na makaron, to czas teraz na pizzę! Ale nie taką z grubego ciasta drożdżowego, z dużą ilością żółtego sera, z kukurydzą i salami.
Podstawą pizzy, którą Wam dziś przedstawiam, to ciasto- cieńkie i chrupiące, w którym drożdże są prawie niewyczuwalne. Drugim, równie ważnym składnikiem jest sos ze świeżych pomidorów, na który przepis również tu znajdziecie. No i oczywiście dodatki, nie obyło by się bez sera mozarella, szynki szwardzwaldzkiej, pomidorków koktajlowych i rukoli!
Najbardziej czasochłonne zajęcie, to przygotowanie ciasta, bo musi chwilkę poleżeć, dlatego jeśli chcecie zdążyć zrobić ją na dzisiejszy obiad, nie ma na co czekać, czas podwijać rękawy i zabieramy się za rozczyn!
przepis pochodzi ze strony kulinarnamekka.com
przepis pochodzi ze strony kulinarnamekka.com
SKŁADNIKI:
na ciasto:
400 g mąki
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek z oliwek
1/4 l letniej wody
15 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek z oliwek
1/4 l letniej wody
na sos pomidorowy:
200 g pokrojonych w kostke warzyw (cebula, por, seler, marchew)
2 zabki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 kg świeżych pomidorów
2 lyzki przecieru pomidorowego
tymianek
1 galazka swiezego rozmarynu
2 zabki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 kg świeżych pomidorów
2 lyzki przecieru pomidorowego
tymianek
1 galazka swiezego rozmarynu
dodatkowo:
2 kulki sera mozarella
100 g szynki szwardzwaldziej
100 g rukoli
2 kulki sera mozarella
100 g szynki szwardzwaldziej
100 g rukoli
opakowanie pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
pieprz i sól
oliwa z oliwek
pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
Obrać i pokroić warzywa i czosnek, następnie należy je smażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć warzywa do miseczki i zmiksować.
Sparzyć, obrać i pokroić pomidory. Podsmażyć je na osobnej patelni z oliwą z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, zioła i zmiksowane warzywa. Doprawic cukrem, pieprzem, sola i gotowac ok. 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Nastepnie przetrzec calosc przez sito o grubych oczkach i doprawić. Odstawić do przestygnięcia
Obrać i pokroić warzywa i czosnek, następnie należy je smażyć na rozgrzanej oliwie. Przełożyć warzywa do miseczki i zmiksować.
Sparzyć, obrać i pokroić pomidory. Podsmażyć je na osobnej patelni z oliwą z oliwek. Dodać przecier pomidorowy, zioła i zmiksowane warzywa. Doprawic cukrem, pieprzem, sola i gotowac ok. 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Nastepnie przetrzec calosc przez sito o grubych oczkach i doprawić. Odstawić do przestygnięcia
W misce umieścic 3 łyżki mąki, drożdże, 1/8l wody i sól. Wymieszać i odstawić na 20 minut (rozczyn za wiele nie urośnie).
Rozczyn wymieszać z oliwą z oliwek i 1/8l wody, następnie dodać go do reszty mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i przybierze kształt kuli. Ciasto włożyć do wcześniej nasmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią w środek, zagnieść krótko na stolnicy posypanej mąką i podzielić na 3 części. Każdą z nich krótko wyrobić i rozwałkować cieńko w formie okręgu. Brzegi można zostawić trochę grubsze.
Mmmm, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
Usuńpycha !!! uwielbiam takie pizze ;) duuzo zieleninki i cienkie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńnie mogę odżałować, że nie było mnie kiedy ją robiłaś! wygląda przepysznie! ;-))
OdpowiedzUsuńagnieszka
zrobimy ją jeszcze nie raz :)
UsuńCzytam Twojego bloga od dłuższego czasu, w końcu odważyłam się coś z Tobą ugotować. No i niestety, nie wróżę kariery, sos był okropny. Za to ciasto robiłam dwa razy, w końcu musiałam sięgnać po lepszy przepis. Cieniutko, Gesslerowej z Ciebie nie będzie. :-( Radzę zająć się czymś inny.
OdpowiedzUsuńNIE POLECAM, zdecydowanie na NIE!
Witam! Przykro mi, że nie trafiłam w Twój gust.
UsuńSos, według mnie, to kwestia bardzo indywidualna. Jedni wolą taki, inni z na przykład z samych pomidorów.
Jeśli chodzi o ciasto, to na początku też myślałam, że mi nie wyszło, bo rozczyn za wiele nie urósł, ale postanowiłam zrobić je do końca i finalnie ciasto było bardzo dobre. Może w Twoim przypadku było tak samo?
pozdrawiam!
a ja tą pizzę robię dzisiaj po raz trzeci według przepisu Pani Moniki i jest absolutnie genialny! :)
UsuńNawet ten sam sos wykorzystuję do spaghetti, a to, że z Pani Moniki nie będzie "Gesslerowej" uważam akurat za duży plus! :) Zdecydowanie polecam :)!
a ja tą pizzę robię dzisiaj po raz trzeci według przepisu Pani Moniki i jest absolutnie genialny! :)
UsuńNawet ten sam sos wykorzystuję do spaghetti, a to, że z Pani Moniki nie będzie "Gesslerowej" uważam akurat za duży plus! :) Zdecydowanie polecam :)!
No zawsze musi się trafić jakiś hejter:)
UsuńTa pizza jest moim absolutnym numerem 1, własnie ze względu na delikatne ciasto, które wychodziło rewelacyjnie za każdym razem - Agatko, może weź przeczytaj ten przepis, hm? Skoro nie udało Ci się go zrobić, to na pewno robiłaś go źle - jestem facetem i poszło jak z płatka od pierwszego razu:) A sos zjadam jeszcze z patelni:)
Co zaś tyczy się Gesslerowej - my tu troszkę o innej kuchni chyba rozmawiamy, bo to blog raczej o wysmakowanych strawach na najlepsze randki, a nie o biesiadach miłośników taniej kiełbasy w podrzędnych lokalach:)
Za dużo telewizji!:D
Dzięki piękne za rewelacyjny przepis, także ze względu na cieszące oko zdjęcia;)
Magdaleno Wolnik i "Anonimowy" bardzo dziękuję za takie miłe komentarze!
Usuńpozdrawiam! ;-)
my favourite! :)))
OdpowiedzUsuńm
Gdzie kupię taką szynkę?
OdpowiedzUsuńKupujesz rukolę w doniczce czy paczkowaną?
taką szynkę można kupić na przykład w lidlu, a rukolę kupuję paczkowaną. ;)
UsuńJa zrobiłam pizze również i wyszła rewelacyjna! sos idealnie trafia w mój gust, czekam z niecierpliwością na nową notkę. Mogę liczyć niedługo na coś na szybko, a zarazem dobrego? ;-)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza smakuje najlepiej ;D
OdpowiedzUsuńAutorko, przeczytałam przygotowanie zaczynu na ciasto, w składnikach wpisałaś 15g drożdży, a następnie zgubiłaś je w wykonaniu, gdyby tak laik tu trafił spodu na pizzę nie uraczyłby. Radzę zwracać uwagę na treść zamieszczaną. Ile to jest 1/8 l, jak to zmierzyć?
OdpowiedzUsuńdziękuję za uwagę, już poprawiłam przepis ;)
Usuń1/8 litra to 125 ml, bo 1 litr=1kg(1000ml)
pozdrawiam!
Lubię takie dodatki do pizzy, jak we Włoszech :)
OdpowiedzUsuń