piątek, 27 września 2013

ciasto dyniowe


Dziś obiecany przepis na dyniowe ciasto!
Jest idealne, wilgotne z dużą ilością bakalii i cynamonu. Jeżeli lubcie takie smaki, to jest to przepis zdecydowanie dla Was! Zwłaszcza teraz, kiedy dynia jest dostępna w prawie każdym sklepie spożywczym i to za bardzo małe pieniądze. Za jej ćwiartkę zapłaciłam tylko 2 złote i nie wykorzystałam jej jeszcze całej. Do zrobienia ciasta potrzebujemy niewiele składników, których większość pewnie macie już w domu. 
Nie przesadzę jeżeli napiszę, że jest to jedno z najprostszych i najszybszych ciast jakie miałam okazję przygotowywać do tej pory. Wasza praca, to tylko starcie dyni i dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu, nawet jeżeli nie czujecie się dobrzy w pieczeniu. 


Koniecznie dajcie mi znać jeżeli zdecydujecie się je zrobić i napiszcie jak Wam smakowało. ;-)
miłego weekendu kochani!

inspirowałam się przepisem: http://ugotujmyto.pl/ciasto-z-dynia-i-bakaliami/

SKŁADNIKI:
szklanka startej dyni
280g mąki razowej pszennej
100g cukru
4 łyżki miodu 
2 jajka
pół szklanki oleju rzepakowego
szklanka bakalii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sody 


na kruszonkę:
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:
kruszonka: 
Palcami rozcieramy schłodzone masło z mąką i cukrem.
Powinny powstać grudki ciasta.

ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon przesiewamy.
W osobnej misce mikserem mieszamy cukier z jajkami do momentu, kiedy powstanie biała masa. Następnie dolewamy olej rzepakowy i dalej mieszamy. Przesianą mąkę dodaję do cukru z olejem i jajkami. Dokładnie łączymy wszystko drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste. Na koniec dodaję startą dynię*, bakalie i delikatnie mieszam. 
Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 12cmx24cm. Posypuję kruszonką i pokrojonymi migdałami. Wstawiam je do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piekę przez 50 minut. 

*Dynię ścieramy na grubych oczkach i umieszczamy ją w sitku, żeby odsączyć nadmiar wody.



8 komentarzy:

  1. ciasto dyniowe to ciasto, które zdecydowanie muszę zrobić w tym jesiennym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, sezon na dynię - czas start :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne ciasto!! w pełni jesienne, bardzo zdrowe :) bardzo chętnie bym takie zjadła ! poza tym super zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  4. zapomnialas chyba napisac ile wsypac bakalii

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne na chłodne, jesienne wieczory! :)))
    m

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! U mnie to ciasto króluje na stole. Przepis nr.1.

    OdpowiedzUsuń