Kiedy postanowiłam wziąć udział w konkursie "Danie w paryskim stylu!" pierwszy przepis jaki wpadł mi do głowy i najbardziej skojarzył mi się z francuską kuchnią, to tarta z jabłkami. Po dłuższym namyśle stwierdziłam jednak, że jest zbyt banalna i zaczęłam rozważać talaretki, croissanty czy nawet kanapki. W końcu trafiłam na książkę "Księga smaków prowansji" i znalazłam w niej mniej tradycyjną tartę z jabłkami. Oprócz jabłek jest w niej własnoręcznie robiony budyń, migdały i konfitura figowa. Tarta smakuje wyśmienicie, a kruche ciasto z tego przepisu nie ma sobie równych!
Przepis jest trochę przeze mnie zmodyfikowany.
udanej niedzieli! ;-)
SKŁADNIKI:
na kruche ciasto
200g mąki pszennej razowej
100g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki wody
NA KREM MIGDAŁOWY:
90ml mleka
1 całe jajko+1 żółtko
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
60g mielonych migdałów
30g cukru pudru
1 łyżka rumu
60g konfitury figowej
3 łyzki wody
2 duże jabłka
płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę i masło umieścić w misce i mieszać, aż do momentu połączenia się składników. Następnie dodać żółtko, cukier, 1 łyżkę wody i nadal mieszać. Jeżeli ciasto będzie za suche dodać pozostałe 2 łyżki wody. Przełożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę, zawinąć ją w folię i umieścić w lodówce na około godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i średnicę 30cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy na tartę i docisnąć do dna i brzegów. Następnie ponakuwać widelcem.
Mleko wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aż przy ściance naczynia zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Zdjąć garnuszek z kuchenki. Całe jajko i żółtko roztrzepać, wyspać cukier i 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać mniej więcej połowę gorącego mleka na masę jajeczną, cały czas mieszając. Przelać wymieszaną masę do rondla z pozostałym mlekiem i postawić na średnim ogniu i podgrzewać 2 minuty, nie przerywając mieszania, aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Zdjąć w kuchenki, dodać esencję waniliową, przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia.
Masło ubić na kremową masę. Następnie dodać migdały i przez drobne sito przesiewać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dodać rum i pozostałą 1 łyżkę mąki. Połączyć z ostudzoną masą mleczno- jajeczną.
Konfiturę figową podgrzewać w rondelku z 3 łyżkami wody, aż będzie rozpuści. Rozsmarować ją na przygotowanym cieście w formie. Rozmieścić na niej krem migdałowy, wygładzając równo powierzchnie. Na kremie rozłożyć wcześniej obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Należy je delikatnie docisnąć. Tak przygotowane ciasto posypać płatkami migdałów. Gotową tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. i piec przez 40 minut.
Masło ubić na kremową masę. Następnie dodać migdały i przez drobne sito przesiewać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dodać rum i pozostałą 1 łyżkę mąki. Połączyć z ostudzoną masą mleczno- jajeczną.
Konfiturę figową podgrzewać w rondelku z 3 łyżkami wody, aż będzie rozpuści. Rozsmarować ją na przygotowanym cieście w formie. Rozmieścić na niej krem migdałowy, wygładzając równo powierzchnie. Na kremie rozłożyć wcześniej obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Należy je delikatnie docisnąć. Tak przygotowane ciasto posypać płatkami migdałów. Gotową tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. i piec przez 40 minut.
wygląda ZNAKOMICIE i z pewnością jeszcze lepiej smakuje!!!
OdpowiedzUsuńm
musze się zgodzić: wygląda rewelacyjnie! + świetnie, ze w przepisie pojawia się brązowy cukier zamiast białego oraz maka razowa! ;)))
OdpowiedzUsuń