poniedziałek, 9 września 2013

Płatki owsiane



Płatki owsiane, to jeden z tych produktów bez których nie wyobrażam sobie śniadania. Ostatnio też jest jednym z moich ulubionych składników domowej roboty ciastek. Są niesamowicie zdrowe, bardzo sycące, tanie i łatwo dostępne. Ostatnio nawet zostały ogloszone produktem wszech czasów, czy słusznie? Przeczytajcie sami!

Czy wiecie, że jedzone codziennie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego? Dzieje się tak za sprawą BETA-GLUKANU, czyli błonnika rozpuszczalnego. Wymiata on także z naszego organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Płatki owsiane są bogate w witaminę B6 i B1. Witamina B6 jest bardzo cenna, ponieważ wspomaga naszą pamięć i koncentrację. Witamina B1 przeciwdziała zmęczeniu czy rozdrażnieniu. Owsianka zawiera w sobie substancje antydepresyjne oraz takie, które likwidują zły nastrój. 
Zjedzone rano z jogurtem czy mlekiem z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców dadzą Wam uczucie sytości na długi czas. Dzieje sie tak ponieważ opóźniają one opróżnianie żołądka z treści pokarmowej. Wspomagają prace jelit i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. 
Mają bardzo niski indeks glikemiczny, niewiele kalorii i mnóstwo składników odżywczych takich jak magnez i żelazo. Dzięki nim nasz organizm jest bardziej wytrzymały, a nasz sprawność fizyczna jest o wiele większa. Nie należy zapomnieć, że świetnie wpływają na nasze włosy, skórę i paznokcie. 

Z czym jeść płatki owsiane?
Na śniadanie możecie je przygotować na mleku, jogurcie albo nawet wodzie! Osobiście nie jestem fanką tej ostatniej, ale znam osobę, która je tylko taką i bardzo to lubi! (pozdrawiam Cię Agnieszka). Do owsianki możecie dodać orzechy, suszone owoce, pestki, miód, gorzką czekoladę, otręby, granulowane płatki, przyprawy(cynamon) nawet konfiturę. Świetnym dodatkiem są też świeże owoce- banany, brzoskwinie, truskawki, kiwi, borówki, maliny itp.

Jak przygotować owsiankę? 
Sposobów jest wiele:
1. Płatki owsiane można jest surowe, mają wtedy najwięcej składników odżywczych. Czyli do jogurtu/mleka czy innego nabiału wrzucamy płatki, ulubione dodatki i tyle.
2. Owsianka gotowana- do garnuszka wlewamy mleko/wodę, płatki owsiane i gotujemy aż do momentu, kiedy owsianka zgęstnieje. Przelewamy do miski i wrzucamy dodatki.
3. Owsianka nocna- wieczorem dnia poprzedniego w misce umieszczamy mleko/wodę i wrzucamy płatki, mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce i rano jemy z dodatkami.



5 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie, aż nabrałam ochoty na takie śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. płatki owsiane najlepsze na śniadanie :) uwielbiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne śniadanie, moje ulubione! :)))
    m

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ukrywam, że platki owsiane zawsze zle mi się kojarzyy, ale przekonałaś mnie do spróbowania, może mi zasmakują!
    Pozdrawiam, Kasia Bytom

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zakupiłam zapas płatków i wdrażam zdrowe odżywianie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń