poniedziałek, 8 września 2014

czosnkowe frytki z ziołami



Frytki w zdrowszej wersji? Proszę bardzo! Dobre zarówno jako dodatek do obiadu, albo samodzielny posiłek. Dzięki dodatku czosnku smakują inaczej niż te tradycyjne, a grysik powoduje, że chrupią z zewnątrz, a środek pozostaje miękki. 


składniki na 2 porcje:
4 duże ziemniaki
 kilka gałązek tymianku
 2 ząbki czosnku 
5 łyżek oliwy 
sól
pierz
suszona bazylia
3 łyżki grysiku 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Połączoną oliwę z czosnkiem, suszona bazylią i przyprawami wylewamy na pokrojone ziemniaki, dokładnie obtaczamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy tymiankiem i grysikiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut co jakiś czas mieszając. 

1 komentarz: