wtorek, 6 sierpnia 2013

Bób










































Świeży bób jest dostępny tylko kilka tygodni w roku i właśnie teraz jest ten czas. Zawiera bardzo wiele wartości odżywczych, wysoką zawartość białka i błonnika, a przy tym ma bardzo mało tłuszczu. Co jeszcze kryje w sobie bób i kto powinien go jeść? 

Niewielka ilość Bobu potrafi dać uczucie sytości na długi czas, dlatego zaleca się go jeść osobom, które dbają o linie. Powinny go spożywać również osoby, które mają problemy ze złym cholesterolem we krwi, ponieważ znacznie go obniża i utrzymuje na niskim poziomie. 
Jest bardzo dobrym dostawcą białka do organizmu i stanowi świetną alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa. Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego dzięki obecności błonnika. Ma w sobie również witaminy A, C, witaminy z grupy B oraz sole mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez i kwas foliowy.

Jak przygotować Bób? 
Należy umyć go dokładnie i następnie wrzucić do nieosolonej wody. Gotować około 10-15 minut i dopiero pod koniec gotowania posolić. Najlepiej jeść z dodatkiem masła, bo oprócz tego, że najlepiej smakuje, to jego obecność spowoduje rozpuszczenie i wchłonięcie się witaminy A. 
Młody bób jest jest drobny i ma jasną skórkę, której nie trzeba obierać. Można go jeść bez wcześniejszego ugotowania. Starszy bób jest większy i bardziej zielony, ten należy wcześniej obgotować i obrać ze skórki. Dobrze to zrobić gdy jest jeszcze ciepły, bo wtedy jest to o wiele łatwiejsze.

Na co zwracać uwagę gdy kupujemy bób? 
Najlepiej kupić ten zielony, bez plam z ładną skórką. 

Należy pamiętać, że nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem bobu, bo pomimo tych wszystkich zalet nadal jest to warzywo strączkowe, które niestety jest wzdynające. 




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam bób! Choć skórek raczej jeść nie będę, na pewno spróbuje go z masłem ; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadłam tu przypadkowo, ale jeśli notki pozostana na takim poziomie pierwszy raz na pewno nie bedzie ostatnim!

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjne zdjecia, gratuluje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bób, a dzieki Tobie wiem jak dobry wpływ ma na mój organizm :)

    OdpowiedzUsuń