środa, 21 sierpnia 2013

Pomidory







































Teraz na straganach i w sklepach możemy znaleźć najsmaczniejsze i najtańsze pomidory. O tym, że są zdrowe i warto je jeść nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale co one takiego w sobie mają? I czy możliwe, że keczup i sok pomidorowy są zdrowsze od samych warzyw? No i wreszcie, czy to prawda, że nie powinniśmy łączyć pomidora z ogórkiem? 

Jak każde warzywo, tak i pomidor ma w sobie mnóstwo witamin. Oprócz witamin z grupy B, witaminy A i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, znajdziemy również witaminę C. Jest ona odpowiedzialna za odporność naszego organizmu, ale nie tylko! Ta witamina zwiększa stopień dotlenienia naszej skóry i wzmacnia naczynia krwionośne. Skoro mowa już o skórze, w pomidorach znajdziemy również witaminę E, która z kolei chroni nas przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się komórek, a ponadto rozjaśnia przebarwienia. Zatem jeśli chcemy mieć piękną skórę powinniśmy jeść pomidory! Zawierają one również dużo składników mineralnych takich jak sód, fosfor, magnez, wapń i bardzo ważny POTAS
Potas neutralizuje nadmiar soli, która powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. No i na koniec, to za co pomidory są najbardziej cenione- LIKOPEN. To nic innego jak barwnik i to jemu pomidory zawdzięczają czerwony kolor. A co my mu zawdzięczamy? Jest on silnym antyutleniaczem, który wychwytuje, dezaktywuje wolne rodniki i chroni nas przed nowotworami! 
I coś jeszcze dla dbających o linię, w 100g pomidorów znajduje się tylko 15kcal, czyli śmiało możemy je jeść! 

SOK POMIDOROWY
Ma dużo błonnika, mało kalorii, pobudza przemianę materii i daje uczucie sytości. Na pewno zdziwi Was fakt, że wypicie szklanki soku pomidorowego dostarczy nam więcej likopenu niż zjedzenie samego warzywa. Dlaczego tak jest? Nasz organizm lepiej przyswoi likopen jeżeli zostanie on wcześniej poddany obróbce cieplnej. Większa przyswajalność likopenu= większa ochrona przed nowotworem, a oto nam przecież chodzi! 
Jeżeli jemy pomidory ze względu na ten cudowny składnik, lepsze korzyści przyniesie nam pomidor podsmażony na oliwie, lub ugotowany z dodatkiem oliwy niż surowy. Oczywiście bardzo ważny jest skład takiego soku. Wybierajmy te bez dodatku soli i cukru. 

KECZUP
Jest bardzo zdrowy, pod warunkiem, że nie ma w sobie konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych niezdrowych składników. Króluje tutaj zasada, im mniej składników, tym lepiej. Na pierwszym miejscu powinny znaleźć się POMIDORY lub KONCENTRAT POMIDOROWY. Co lepsze? Oczywiście KONCENTRAT, bo został wcześniej poddany obróbce cieplnej. Zdarza się, że na pierwszym miejscu znajdziemy wodę, wtedy lepiej odłożyć go na półkę i poszukać innego ;-) 



 

CIEKAWOSTKA:
Dlaczego nie powinniśmy łączyć ogórka z pomidorem? Ponieważ enzym (antyskrobiowy) zawarty w ogórku niszczy cenną witaminę C w pomidorach, która tak fantastycznie wpływa na naszą skórę. 

5 komentarzy:

  1. uwielbiałam pomidory, dzieki Tobie uwielbiam ja potrójnie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. korzystajmy z tych dobrodziejstw póki jeszcze czas! :))
    m

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle ciekawie, konkretnie i na temat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękne to pierwsze zdjęcie, z resztą jak wszystkie na Twoim blogu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. rozwiej moje wątpliwości, kiedy stanę przed kanapką i w jednej ręce będzie ogórek, a w drugiej pomidor, to co powinienem na niej lepiej położyć?? :)

    OdpowiedzUsuń