sobota, 5 października 2013

Banany









































Banany, to chyba jedne z najbardziej znanych i lubianych owoców. Jest całe mnóstwo powodów, dla których włączenie tych owoców do naszej diety wyjdzie nam na zdrowie. Jednak uważa się, że nie powinny ich jeść osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ są bardzo kaloryczne. Czy rzeczywiście tak jest? 


Niestety banany są kaloryczne. Jeden średni banan ma około 100 kalorii i wysoki indeks glikemiczny. Co to oznacza? Kiedy dostarczymy naszemu organizmowi produkt o wysokim indeksie glikemicznym nastąpi gwałtowny wzrost glukozy, wyrzut insuliny, a to spowoduje szybkie pojawienie się uczucia głodu. Tak samo sytuacja się będzie przedstawiała na przykład w przypadku ciastek, ale z małą różnicą- banan dostarczy nam jeszcze wiele witamin a batonik już nie. Jeżeli mówimy już o kaloriach, to osobiście uważam, że nie warto je liczyć w przypadku owoców i warzyw. Co z tego, że banan czy winogrona są tak wysoko kaloryczne skoro mają cały rząd witamin, składników mineralnych i innych dobroczynnych składników, które tyle dobrego robią dla naszego organizmu. ;-)
Banan, to też duża dawka potasu, witaminy C, błonnika i magnezu. Ten ostatni przyda się w szczególności studentom podczas sesji, ponieważ bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu. Dlatego, kiedy przyjdzie styczeń i sesja zimowa nie warto sięgać po energy drinki, tylko lepiej zjeść banana!

W sklepach możemy znaleźć banany żółte i zielone. Zielone mają w sobie więcej skrobi, która z czasem przemienia się w cukier- glukozę, fruktozę i sacharozę. Dlatego banan zielony jest mniej słodki i kaloryczny, a żółty na odwrót. Ciemne plamki na skórce nie są oznaką zepsucia czy zgnicia. Świadczą one o tym, że owoc jest bardzo dojrzały i idealny do zjedzenia. 
Banany również regulują poziom cukru we krwi, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy i dobrze wpływają na trawienie- produkują enzymy, które pomagają przyswajać składniki odżywcze. 

Warto wiedzieć:
- banany powinno się myć przed jedzeniem. 
- jeżeli nie chcemy, żeby banan czerniał powinnyśmy go skropić sokiem z cytryny. 
- można przyspieszyć jego dojrzewanie, jeżeli zamkniemy go w pojemniku z jabłkiem. 
- w końcówkach bananów nie ma żadnych trujących, szkodzących naszemu zdrowiu składników ani pasożytów. Odcina się je dlatego, że są mniej smaczne. 


udanego weekendu! 

3 komentarze:

  1. uwielbiam banany! tym bardziej, jeśli są tak zdrowe. Oby więcej notek o produktach, z którymi stykamy się na codzien! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzień dobry! mówiłaś kiedyś o prostym sposobie na zrobienie lodów bananowych, mogłabyś przypomnieć?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Należy włożyć obranego banana do zamrażarki na około 5 godzin.
      Wyjmujemy go 15 minut przed podaniem i miksujemy blenderem. Żeby lody były smaczniejsze na koniec można dodać posiekaną czekoladę, albo bakalie ;-)

      pozdrawiam!

      Usuń